Z czym podawać kasze

Kasze są w polskiej kuchni bardzo popularne. Nie każda kasza komponuje się jednak równie dobrze z tymi samymi dodatkami. Zanim więc zdecydujemy się na wybór określonej kaszy powinniśmy dokładnie wiedzieć jaka będzie do naszego dania panowała najlepiej. Najbardziej popularna w Polsce jest oczywiście kasza gryczana. To właśnie ten gatunek kaszy smakuje wprost wyśmienicie z różnorakimi sosami mięsnymi. Równie dobrze komponuje się z sosami z grzybów. Jest także niezastąpiona jako farsz. Można nią nadziewać zarówno pierogi, jak i gołąbki oraz zrazy. Kasza jaglana jest niezastąpiona jest przygotowujemy zapiekankę. Idealnie nadaje się także do sałatek. Kasza ta, podobnie jak kasza gryczana, świetnie komponuje się z mięsnymi sosami. Równie dobrze smakuje podawana z przeróżnymi warzywami. Szczególnie dobrze komponuje się z nią fasola oraz papryka. Kasza jęczmienna jest niezastąpiona jeśli gotujemy zupę. Nie oznacza to jednak, że można ją stosować wyłącznie do zup. Równie dobrze smakuje podawane z sosem mięsnym. Jest to wymarzony dodatek do delikatnych bitek. Kaszę jęczmienną można stosować także jako dodatek do różnorakich zapiekanek. Pęczak jest kaszą niezwykle wszechstronną. Można go bowiem dodawać zarówno do zup, jak i sosów. Świetnie pasuje do czerwonego mięsa. Tą kaszą można także nadziewać warzywa. Wystarczy wspomnieć o nadziewanej, zapiekanej cukinii. Pęczak jest w tym wypadku farszem idealnym.

Both comments and pings are currently closed.